Chiropractie Leiden - Rooseveltstraat 2u - 2321 BM Leiden - Telefoon: (071) 512 77 88 - info@chiropractieleiden.nl

Chiropraat 144

 

november / december 2018

 

In dit laatste Chiropraat-nummer van 2018 willen wij u bedanken voor uw vertrouwen in het team van Chiropractie Leiden. Wist u dat de meeste nieuwe patiënten voor Chiropractie Leiden kiezen, omdat ze van ú hebben gehoord dat u bij ons in de beste kundige handen bent?  Dat Chiropractie Leiden met u meedenkt en dat wij samen altijd tot de kern van het probleem komen dankzij onze multidisciplinaire aanpak? Sporters komen naar ons omdat zij naar eigen zeggen sinds ze onder onze begeleiding zijn, nog beter hebben kunnen presteren. Schoolgaande kinderen met concentratieproblemen doen het beter op school sinds ze door de chiropractor, de diëtiste en/of de oefentherapeute worden ondersteund. Dat is geweldig nieuws en daarom zullen wij ook in 2019 voor u klaarstaan om u zo goed mogelijk te begeleiden de beste versie van uzelf te zijn. Alvast zeer fijne feestdagen!

 

 

De Japanse manier

Erin Niimi Longhurst

Bij de afsluiting van het jaar hoort vaak een soort ‘terugblik’ met daarbij ook vaak een ‘vooruitblik’: wat vond ik van dit jaar en wat wil ik volgend jaar anders doen? Bij die gedachte vonden wij deze publicatie passen. Een boek met illustraties over de Japanse cultuur, geschreven door een dame geboren in Londen, maar met sterke Japanse roots, Erin Niimi Longhurst. De jonge Longhurst doet dit op een heel toegankelijke manier en vanuit een Westers perspectief –wat het voor ons een stuk begrijpelijker maakt. Het verhaal is biografisch: ze vertelt over haar Japanse familie, haar hechte band met haar Japanse opa en haar vele verblijven in Japan. Maar ze gaat ook diep in op oerbegrippen als ‘vriendschap’, ‘vertrouwen’, ‘levensdoel’, ‘dankbaarheid’, ‘schoonheid en imperfectie’. Tenslotte maakt Erin Niimi Longhurst ook ruimte voor ‘voedsel’, ‘bloemschikkunst’, ‘schoonschrijfkunst’, ‘de natuur’, ‘baden’ en de indeling van kleine ruimtes in en rondom het huis. Telkens worden deze onderwerpen vergezeld van foto’s, recepten en praktische voorbeelden. De Japanse manier leert ons hoe wij volgens oosterse begrippen prettig kunnen leven.

Een heerlijk boekje om tijdens de feestdagen op de bank lekker te ontstressen! Of wie weet, een leuk cadeautje voor de maand december?

De komende maanden zal De Japanse manier in de wachtkamer van Chiropractie Leiden ter inzage worden geplaatst. Vanaf januari 2019 wordt het boek aan de Chiropractie Leiden bibliotheek toegevoegd –en kan het uitgeleend worden.

(ISBN978-94-027-2960-3. Bij bol.com gekocht voor 15,-)

 

 

Chiropractie en Rode Duivels

Anderhalf jaar geleden sloot de Belgische chiropractor Frederic Rogiers zich bij de medische staf van de Rode Duivels aan en ging hij met de ploeg mee naar het WK voetbal in Rusland: twee artsen, vier masseurs en drie therapeuten. “De multidisciplinaire samenwerking wierp vruchten af”, zegt Rogiers. Want tijdens het hele toernooi is er geen enkele spontane blessure ontstaan. Er is vanaf het begin hard gewerkt aan blessurepreventie: regelmatige check-ups bij de chiropractor en na de trainingen en wedstrijden, een diagnose van rug en ledematen. Het is jammer, zegt Rogiers, dat chiropractoren in Nederland en België –ondanks hun universitaire opleiding, zo vaak met ‘Argusogen’ worden bekeken. “Onbekend maak onbemind, zo simpel is dat”, argumenteert Rogiers. “In landen als Frankrijk, Engeland, Denemarken, Zweden en Zwitserland’ is men verder”, voegt hij toe.

Hoewel de bronzen plak van WK Rusland door de Rode Duivels werd beleefd als een ‘troostprijs’, vond Rogiers de ontvangst van de Belgen bij hun terugkeer uit Rusland een zeer bijzondere ervaring.

Rogiers is door de medische staf van de Rode Duivels weer gevraagd mee te draaien tijdens de Nations Cup en straks ook tijdens het EK voetbal. Rogiers sluit het vraaggesprek af met “maar ik doe het met dezelfde passie als waarmee ik al mijn patiënten behandel”. 

Het volledig artikel vindt u in Chiropractisch, bij de tijdschriften in de wachtkamer van Chiropractie Leiden.

(Uit Chiropractisch, een publicatie van de Nederlandse Chiropractoren Associatie)

 

 

Thema-uurtje

Gezondheid vanuit de darmen

Woe. 30 januari 2019

Onze diëtiste Reineke Koldewijn-Erdbrink heeft in 2017 een verdiepingscursus 'therapeutische microbiologie' afgerond en is daarmee naast diëtiste, ook 'darmfloratherapeute'. Sinds die tijd werkt ze naast haar consulten bij Chiropractie Leiden ook als therapeut voor Nienke Gottenbos, zelf darmfloratherapeut en auteur van o.a. De poepdokter. Nienke Gottenbos is ook voedingsdeskundige en frontvrouw/oprichter van 'De Groene Vrouw'.
Graag deelt Reineke tijdens dit thema-uurtje haar kennis over het belang van een gezonde darmflora. Verder gaat ze in op veel voorkomende klachten, legt de oorzaak ervan uit en vertelt ze wat wij zelf kunnen doen om van de klacht af te komen.
Bent u benieuwd naar de gezondheid van uw darmen? Wilt u meer weten over voeding en wat uw darmen goed doet? Wilt u meer horen over oplossingen voor PDS e.d.? Schrijf u in voor het thema-uurtje (bel ons hiervoor op071-5127788) en ga naar huis met 'food for thought'! U kunt ook een mailtje sturen naar info@chiropractieleiden.nl. en dan zetten wij u –en uw partner of buurvrouw– op de lijst!

 

 

Patiënte aan het woord

“Ruim 20 jaar geleden kwam ik in contact met Chiropractie Leiden na doorverwijzing door mijn toenmalige huisarts, de heer Koopmans uit Voorschoten. Hij verwees mij door daar ik veel rugklachten had. Toentertijd was chiropractie niet zo algemeen bekend.

Ik had sterk gemengde gevoelens hierover, daar de verhalen die mij ter oren kwamen niet positief waren.

Bij mijn eerste afspraak werd mij echter duidelijk uitgelegd waar mijn klachten vandaan kwamen en welke behandeling voor mij van toepassing zou zijn.

In het begin was de behandeling wekelijks. Dit had een goed resultaat op mijn klachten. Daarna werden de behandelingen driemaandelijks uitgevoerd.

Nu kom ik nog steeds elke drie maanden voor controle en/of behandeling en ik moet zeggen dat dit voor mij uitermate geschikt is en blijf ik dermate in conditie dat ik mijn (zittende) werkzaamheden (bureauwerk) kan blijven uitvoeren.

Daar het bij mij chronische klachten zijn, zal ik wel niet genezen maar blijft het wel dragelijk”.

(Met dank aan mw. V. G. De Feiter-Nitzschke, Voorschoten, 65 jaar oud).

 

 

Glutensensitiviteit en neurologische aandoeningen

Er is veel te doen over ‘glutenvrije voedingsmiddelen’ de laatste jaren. Het begon allemaal in de V.S., toen de paleoboeken van Mark Sisson bestsellers werden en in allerlei talen verschenen. Ook in het Nederlands. Maar hoe zit het eigenlijk? Is het alleen maar ‘een hype’? Of is het daadwerkelijk gezonder om gluten te vermijden?

Volgens Engelse onderzoekers verbonden aan de afdeling Neurologie van het Royal Hallamshire ziekenhuis zou het een misvatting zijn om glutensensitiviteit vooral te zien als een aandoening van de dunne darm. Volgens deze wetenschappers dient glutensensitiviteit vooral te worden gezien als een neurologische aandoening. Ze beweren zelfs dat iedere patiënt met een neurologische aandoening zonder duidelijke andere oorzaak, onderzocht zou moeten worden op glutensensitiviteit (antigliadine-antilichamen, IgG). Hierbij denken ze aan mensen met ataxie (verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie) en perifere neuropathie (o.a. zenuwpijn en gevoelloosheid in handen en voeten). Waarop baseren zij zich eigenlijk? Ze onderzochten patiënten met neurologische aandoeningen ‘zonder duidelijke oorzaak’ en kwamen tot de conclusie dat deze mensen vaak last hebben van circulerende antigliadine-antilichamen (57%) in hun bloed, in vergelijking met gezonde controlepersonen (12%) en patiënten met een neurologische aandoening met gekende oorzaak (5%). Volledige gluteneliminatie is erg lastig, geven de onderzoekers toe. Terwijl een ‘incomplete’ gluteneliminatie vaak voldoende kan zijn voor gastro-intestinale klachten en het herstel van de dunne darmmucosa, is het minutieus vermijden van gluten voor neurologisch herstel wel noodzakelijk, aldus de Engelse wetenschappers. 

(Hadjivassiliou M, Grünewald RADavies-Jones GAB. Gluten sensitivity as a neurological illness. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2002 72:560-563). 

 

 

Leuk decembercadeau?

Tijdens een lange autorit kan uw autostoel ineens minder comfortabel blijken dan u dacht. Het is dan ook moeilijk de natuurlijke kromming van de lendenstreek naar voren toe te bewaren. Zonder de geschikte steun voor de lendenen ontspannen de rugspieren zich dan niet. Een steun voor dit gedeelte van de rug is de ideale oplossing.

Het Chiroform® lendenkussen zorgt ervoor dat de natuurlijke voorwaartse neiging van de rug veel beter bewaard blijft. Het is voor de lendenwervels gemakkelijker hun natuurlijke positie te behouden en de rugspieren kunnen dan beter ontspannen tijdens het rijden. Men kan het kussen gebruiken om de bestaande klachten te verlichten of om ze te voorkomen. Het lendenkussen kan ook therapeutisch worden toegepast om een snelle ontspanning van de lendenspieren te verkrijgen. Als u vermoeidheid in de rug voelt, strekt u zich dan gedurende een tiental minuten uit op een plat en hard bed met het lendenkussen in de rug. 

Het kussen in de luxe uitvoering is vervaardigd van elastisch viscosemateriaal, waardoor het poreus is. De lichaamstemperatuur oefent invloed op het materiaal uit wat tot gevolg heeft dat het kussen zich geheel aanpast aan de lendenstreek en de tegendruk op gelijkmatige wijze verdeelt. Bovendien is het kussen geprofileerd (in de vorm van een eierdoosje), wat een verkwikkende uitwerking heeft, alsof men wordt gemasseerd.

(Chiroform® lendenkussen €50,-)

 

 

 

 

Activiteiten

 

Regelmatig organiseert Chiropractie Leiden een 'thema-uurtje' in de praktijk waarin assistentes en chiropractoren met nieuwe patiënten het hebben over een specifieke klacht en het belang de eigen bijdrage om herstel te versnellen en vorderingen te behouden. Voor mensen die nog niet bekend zijn met Chiropractie Leiden, is het een mooie gelegenheid om met onze praktijk en de chiropractoren kennis te maken.

 

 

 Zaterdag 3 november 2018 Dag tegen rugpijn.
Woe. 30 jan. 2019 - 19:00-20:00 uur Thema-uurtje: Gezondheid vanuit de darmen.
   
   

  

T
   
   
   

Fotogalerie

 

Wij hebben onze fotoalbums verplaatst naar onze Facebook pagina.

  Stay Updated

Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van onze nieuwsbrieven, dan kunt u hieronder uw email-adres invullen om zich in te schrijven.

Uw privacy en uw persoonsgegevens

(GDPR, als gevolg van de European Privacy Regulation 2016/679)

Chiropractie Leiden gebruikt patiëntengegevens alleen voor het doel waarvoor de gegevens zijn opgeslagen. Chiropractie Leiden deelt patiëntengegevens niet met derden, tenzij dit voor het opslagdoel nodig is. Chiropractie Leiden bewaart patiëntengegevens niet langer dan nodig is op basis van het opslagdoel van de gegevens. Chiropractie Leiden houdt met alle mogelijke middelen en maatregelen patiëntengegevens veilig voor inzage van onbevoegden. Chiropractie Leiden vraagt toestemming aan de patiënten voor het opslaan van persoonsgegevens, als er geen behandelcontract gesloten is. Chiropractie Leiden informeert patiënten over de rechten van de patiënt ten aanzien van zijn persoonsgegevens. Chiropractie Leiden informeert haar patiënten over het doel van de verwerking van persoonsgegevens. Chiropractie Leiden informeert patiënten indien Chiropractie Leiden bijzondere handelingen met de persoonsgegevens gaat verrichten.Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08:00-12:00 uur en van 13:00-17:00 uur. Zaterdag: 09:00-13:00 uur.