Chiropractie Leiden - Rooseveltstraat 2u - 2321 BM Leiden - Telefoon: (071) 512 77 88 - info@chiropractieleiden.nl

Chiropraat 135

 

mei/juni 2017

 

De voorbije weken is het hollen of stilstaan geweest met ons lenteweer… Een enkele warme dag heeft ons allemaal ook even verrast en wisten we maar niet wat we ervan moesten denken of wat we ermee aan moesten… Maar nu zijn we er klaar voor. Zonnetje… Schijn maar!

In Chiropraat 135 hebben wij voor u weer een selectie met ditjes en datjes. Er is voor elk wat wils! Dus neem een kopje koffie of thee, ga lekker buiten zitten, geniet van de natuur en lezen maar!

 

Uw brein als medicijn

Het ‘emotionele brein’ controleert ons gevoel, humeur, gedrag, immuunsysteem en ja, zelfs bloeddruk. De onderzoeker David Servan-Schreiber deed onderzoek naar dit deel van de hersenen en de mogelijkheid om stoornissen als gevolg van stress, angst of depressie te voorkomen en te genezen.

In dit boek beschrijft de onderzoeker zeven natuurlijke behandelwijzen als alternatief voor reguliere behandelingen zoals psychoanalyse en antidepressiva.

Hiervoor gaat hij uit van de eigen genezende kracht van het lichaam en dus ook de hersenen.

Dr. David Servan-Schreiber was professor in de klinische psychiatrie aan de Universiteit van Pittsburg. Hij heeft voor zijn werk diverse onderscheidingen gekregen. Hij schreef ook het boek Antikanker dat wij eerder ter inzage in de wachtkamer hebben gehad en dat tegenwoordig deel uitmaakt van onze uitleenservice.

Uw brein als medicijn zult U in de maanden mei en juni kunnen inzien bij de balie.

(ISBN 9 789021 554235)

 

Eliza Claykens

Ze liet even op zich wachten maar uiteindelijk was zij er! Op 27 maart 2017 zijn Tom Claykens en Rebecca Claykens-Oliver weer ouders geworden en kreeg Oliver er een zusje bij. Eliza werd thuis geboren en woog 3.130 g. U leest het goed! Het geboorteproces duurde in zijn geheel 1:30 uur. Eliza is kerngezond en Rebecca doet het uitstekend.

We wensen Tom, Rebecca en Oliver erg veel babyplezier en geluk. Gefeliciteerd!

 

Frisse lenteboost

Het is even geleden dat wij een ‘keukentip’ hebben gedeeld. Onlangs kwamen wij een leuke smoothie tegen van Weleda. Leuk idee, vonden wij. Want het voorjaar is niet alleen een mooie tijd om grote schoonmaak thuis te houden, maar ook in onze ‘tempel’, het lichaam. Weleda verkoopt namelijk een berken extract dat de afvoer van afvalstoffen stimuleert en bovendien vochtafdrijvend is. Als u het dan toevoegt aan een groene groente en een klein beetje fruit, heeft u een krachtige en reinigende cocktail. Voor twee glazen voegt u het volgende samen:

•1 (Elstar) appel

•sap uit 1 halve citroen

•1 flinke hand spinazie

•1/3 komkommer

•1 glas water

•1 dopje berken extract

•1/2 el ahornsiroop

•snufje Himalaya zout

U doet er goed aan om biologische producten te gebruiken. Vooral spinazie is een veel bespoten product. Omdat u bij deze smoothie ook de komkommer ongeschild moet laten (vanwege de waardevolle voedingsstoffen die het bevat), is het ook slim om voor biologisch te kiezen…

Proost!

(Voor meer informatie, ga naar www.weleda.nl/product/elixers-en-extracten/berken-extract-bio)

 

Patiënte aan het woord

“Ik heb altijd van koken gehouden en ben gek op kookboeken, kookprogramma’s en workshops. De interesse om ‘gezonde’ keuzes te maken ging vanaf mijn 30ste levensjaar een steeds grotere rol spelen. Zo ‘bestudeer’ ik alles wat op mijn pad komt. Want ook al ben ik geen diëtiste –en ambieer het ook niet te worden–, vind ik het altijd leuk om te ontdekken hoe ik mijn lichaam nóg vitaler en gezond kan houden.

De laatste jaren ben ik –ondanks al mijn ‘wijsheid’– iets aangekomen. Niet veel, maar toch vind ik dat niet fijn. Ook heb ik steeds meer last van constipatie gekregen en merk ik dat bepaalde maaltijden mij ‘opblazen’. Dat moet ik zélf kunnen oplossen toch? Ik weet zoveel en ben zo goed bezig…! Dacht ik.

Dat is juist het probleem. Tegenwoordig staat ‘eten’ centraal in onze samenleving. Je leest dit, je leest dat. Je hoort dit en dat en je dénkt meteen dat je alles weet en dat je supergoed bezig bent… Maar dat is niet altijd zo.

Ik maakte een afspraak bij Reineke Koldewijn, de diëtiste bij Chiropractie Leiden. Ik ben naar haar toegegaan met een lijstje van wat ik de 5 dagen vóór de afspraak had gegeten. Tijdens het intakegesprek maakte ze meteen een aantal opmerkingen over mijn eetgedrag en gaf ze een aantal tips. Mijn vervolgafspraak heeft bij het schrijven van dit stukje nog niet plaatsgevonden maar ik voel me dankzij haar tips, nu al stukken beter. En wat ook nog leuk is, ik ben afgevallen!

Moraal van het verhaal: we denken dat wij alles kunnen en dat wij alles weten. Maar geloof me, iemand die er haar/zijn vak van heeft gemaakt, weet het veel beter. Loop je al een tijdje met een spijsverteringsprobleem? Wil je al een tijd een beetje afvallen maar lukt het steeds niet? Ik kan je ten zeerste aanraden om een afspraak te maken bij Reineke en geef hierbij een aantal van mijn eigen tips. Tip1: schrijf alles op wat je de 5 dagen vóór je intake hebt gegeten en gedronken. Tip2: neem pen en papier mee. Zo kan je Reineke’s advies opschrijven en er meteen mee aan de slag gaan! Het is zo leuk om gelijk vóór de volgende afspraak vooruitgang te boeken! Doen!”

(Met dank aan mw. M.I. P.(55 jaar), Leiden. Afspraken voor Reineke Koldewijn kunnen aan de balie worden ingepland).

 

Koliek bij zuigelingen

‘Wat is er toch met dit kind aan de hand?!’, vraagt menig gefrustreerde moeder zich af, als haar zuigeling maar niet wil stoppen met huilen.

Uit een in Duitsland uitgevoerd onderzoek bleek, dat er bij liefst 95% van 1350 onderzochte baby’s, van 5 dagen oud, afwijkingen in de wervelkolom voorkwamen. Niet verwonderlijk, voegt chiropractor Postma hieraan toe, als men stil staat bij wat een baby moet doorstaan bij de geboorte.

Anderzijds toonde een verkennend onderzoek bij een groep van 316 zuigelingen met koliek (buikkrampen) aan, dat bij 94% van hen een bevredigend resultaat bereikt werd, na een chiropractische therapie op de wervelkolom.

Koliek is de meest bekende indicatie voor chiropractie op baby’s. Wist u dat? Resultaten worden doorgaans zichtbaar binnen 2 weken en na gemiddeld 3 behandelingen.

Hoe verloopt zo’n behandeling? Moeder gaat op de behandelbank liggen en zet de zuigeling op haar buik of ondersteunt het kind op de behandelbank of op haar schoot. De chiropractor geeft de wervelkolom en soms ook alleen maar de nek, heel voorzichtige en tedere impulsjes, vooral door middel van de ‘activator’, het alom bekende impulsinstrument.

Baby’s van actieve patiënten van Chiropractie Leiden komen, zoals u weet, in aanmerking voor een kosteloos onderzoek. Reden te meer om, als uw baby last heeft van koliek, het probleem met uw chiropractor te bespreken.

Wie weet zijn dan voor u de slapeloze nachten voorbij?!

 

Zaterdagdienst

Een paar jaar geleden zijn we begonnen met ook op zaterdagen praktijk te voeren. Veelal zijn we elke maand elke zaterdag open geweest. Het is bijzonder succesvol gebleken en al gauw raakten deze ochtenden weken van tevoren vol. Logisch, want het geeft werkende mensen de kans buiten kantoortijden een afspraak te maken zonder dat ze daarvoor bij de werkgever om vrije tijd moeten vragen.

Om onze patiënten nog beter van dienst te kunnen zijn gaan we in het najaar de bezetting van de zaterdagen verbeteren want er zullen dan ook meerdere chiropractoren dienst doen. En wat nóg leuker is? Op zaterdagen betaalt u hetzelfde tarief als dat u op een gewone werkdag een afspraak zou maken. Dát is pas service!

 

Lezen om te relaxen

Ook al verdiept men zich slechts zes minuten in een boek, zelfs dan kan men zijn stress al met tweederde verlagen. Dit zeggen onderzoekers van de Universiteit van Sussex. Als methode om te ontspannen werkt lezen naar het schijnt beter en sneller dan luisteren naar muziek, wandelen of rustig op de bank zitten met een kopje thee. De onderzoekers denken dat dit komt omdat men zich op het lezen moet concentreren. Zodra men met het hoofd in een andere wereld belandt, ontspannen de spieren zich en gaat de hartslag omlaag. Voor het onderzoek werd bij proefpersonen de hartslag omhoog gejaagd door hen een serie tests en oefeningen te laten doen. Daarna moesten ze diverse ontspanningsoefeningen verrichten. De proefpersonen waren bij het lezen al na zes minuten een stuk meer ontspannen.

 

 

 

  

Activiteiten

 

Regelmatig organiseert Chiropractie Leiden een 'thema-uurtje' in de praktijk waarin assistentes en chiropractoren met nieuwe patiënten het hebben over een specifieke klacht en het belang de eigen bijdrage om herstel te versnellen en vorderingen te behouden. Voor mensen die nog niet bekend zijn met Chiropractie Leiden, is het een mooie gelegenheid om met onze praktijk en de chiropractoren kennis te maken.

 

 

Zaterdag 3 juni 2017   Brain & Neuroplasticity - Module 5 (Barcelona)
Mei-juni 2017

Tentoonstelling: 'Ilustraties' (Desiré Cok)

   
       
                   
    
   
   
   

Fotogalerie

 

Wij hebben onze fotoalbums verplaatst naar onze Facebook pagina.

  Stay Updated

Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van onze nieuwsbrieven, dan kunt u hieronder uw email-adres invullen om zich in te schrijven.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08:00-12:00 uur en van 13:00-17:00 uur. Zaterdag: 09:00-13:00 uur.