Chiropractie Leiden - Rooseveltstraat 2u - 2321 BM Leiden - Telefoon: (071) 512 77 88 - info@chiropractieleiden.nl

Chiropraat 142

 

juli/augustus 2018

 

 

Velen onder jullie hebben ons aan de balie benaderd met de vraag, waarom zij Chiropraat niet meer digitaal krijgen per email. Dit heeft te maken met de nieuwe privacywetgeving die in mei inging. Uiteraard blijven wij graag Chiropraat per email aanbieden. Dit is beter voor het milieu ook nog. Helaas mag dit niet langer ‘zo maar’.

Vandaar, wilt u onze nieuwsbrief blijven ontvangen, meld dit aan de balie of stuur ons een email. 

In dit nummer hebben wij alweer ons best gedaan om leuke ‘weetjes’ met u te delen. Veel leesplezier en geniet van de zomer!

 

Singing in the brain

Erik Scherder heeft een nieuw boek uitgebracht, namelijk Singing in the brain. Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft ook lezingen door het hele land, samen met collega’s Dick Swaab en Ard Schenk. Hij is ook erg bekend van De Wereld Draait Door. Ze hebben al eerder zeer interessante boeken geschreven over de werking van de hersenen –die trouwens in de wachtkamer ter inzage zijn geweest en nu tot de uitleencollectie van Chiropractie Leiden behoren. Denk aan Laat je hersenen niet zitten en Wij zijn ons brein.

In deze nieuwe publicatie, gaat Erik Scherder in op de positieve invloed van muziek op de hersenen. Hij begon zelf onlangs viool te spelen. Hij kan er nog niet veel van, zegt hij zelf, maar het bezig zijn met muziek stimuleert de hersenen en daar wordt men gelukkig en fit van! Of u nu muziek passief of actief beleeft, het doet wonderen. In Singing in the brain legt hij uit hoe. Verder komen een aantal bijzondere verhalen aan bod, waarbij de ‘wonderen’ van muziek worden toegelicht. 

Singing in the brain leest vlot en Erik Scherder ontleedt een ingewikkeld verhaal zoals alleen hij dat kan: met vaardigheid en groot inlevingsvermogen. Het wordt een zomerhit! In de maanden juni en juli ligt het werk in de wachtkamer van Chiropractie Leiden ter inzage (Nederlandstalig. 432 pagina’s. ISBN 9789025307035. Verkrijgbaar via bol.com. 24,50 + bezorgkosten)

 

Chelated Maganese (mangaan)

Sinds een aantal maanden hebben wij Chelated Maganese van Solgar® (mangaan) aan onze collectie vitaminen toegevoegd. Mangaan (in de goede dosering) kan een belangrijke rol spelen bij botopbouw, de vorming van bindweefsel en de energiehuishouding. Verder biedt Solgar® eerste klas kwaliteitsgarantie. Zo garandeert Solgar® dat elke tablet 8 mg mangaan bevat; dat het mangaan aminozuur-gegeleerd is (voor optimale opname) en dat de donkere glazen verpakking de meest optimale bescherming kan bieden tegen invloed van zuurstof, vocht en licht. Verder bevat dit product geen gist, gluten, melk of melkbestanddelen, soja, sucrose, conserveringsmiddelen of toegevoegd zout. Is het geschikt voor vegetariërs? Jazeker. Voor veganisten? Ook! En het heeft het kosher stempel. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, is dit product niet voor u.

(Verkrijgbaar bij Chiropractie Leiden. Informeer aan de balie en raadpleeg uw chiropractor).

 

U heeft een hernia

Als u dat te horen krijgt, kunnen wij ons heel erg goed voorstellen dat dit bij u grote angst inboezemt en meteen veel vragen oproept. Veelal wordt er een operatie voorgesteld.

Een hernia is een ‘uitpuilende tussenwervelschijf’. Deze tussenwervelschijven dienen als ‘stootkussens’ en zorgen voor een soepele wervelkolom. Ze bestaan uit kraakbeen met daarbinnen een gelei-achtige kern. De schijven die tussen de wervels zitten worden op hun beurt op zijn plaats gehouden door zeer dunne vezels.

Men spreekt van een hernia als een tussenwervelschijf een abnormale zwelling of een uitstulping vertoont. De uitstulping kan op een zenuwwortel drukken. Over het algemeen ervaart men dan erg veel pijn met daarbij ook nog een ‘dof’ gevoel in de ledematen of verlies aan spierkracht. Een operatie is soms een oplossing –maar niet altijd. In vele gevallen kan het met succes door een chiropractor worden behandeld.

 

Zaterdag ook open

In 2002 hebben wij onze openingsuren uitgebreid en zijn we ook zaterdagochtend open. Echter, dit is bij vele patiënten nog niet bekend. Al onze chiropractoren nemen om de beurt op zaterdagochtend waar. U kunt bij ons een afspraak maken van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00-12:00 uur en tussen 13:00-17:00 uur. Daarnaast zijn wij eveneens elke zaterdag open tussen 09:00-13:00 uur.

 

BackVitalizer®

BackVitalizer® is een Amerikaans product dat wij enige tijd geleden al in de praktijk introduceerden om van de manier van zitten een gezonde activiteit te maken.

Mensen zijn gebouwd om te bewegen, niet om de hele dag in éénzelfde houding te staan, zitten of liggen. Onze hele gezondheid is afgestemd op voldoende beweging. Beweging leidt namelijk tot activiteit in het zenuwstelsel waardoor de cellen actief blijven. Onderzoeken tonen keer op keer het belang van beweging aan voor onze hersenen: hoe  beweging de kans op Alzheimer en dementie vermindert. Het is essentieel voor de goede ontwikkeling van uw kind en verbetert de concentratie bij kinderen op school. Maar wat doen we met ons allen? We zitten langdurig achter onze PC in een vaak zeer slechte, voorovergebogen houding. Dat leidt vaak tot nek-, rug- en hoofdpijnklachten. Maar wat denkt u dat ons centrale zenuwstelsel hier eigenlijk van vindt? Pijn is slechts een symptoom van iets dat vaak al jarenlang speelt. Het is dus belangrijk dat we gedurende de dag ook zorgen voor beweging, zeker in de wervelkolom. Helaas is veel zittend werk soms voor velen onder ons moeilijk te voorkomen. Maar we kunnen het wel veel beweeglijker en dynamischer maken. Maatregelen die u zelf kunt nemen zijn: regelmatig verzitten; even uitstrekken; opstaan of een wandeling maken tijdens uw lunchpauze.

De BackVitalizer® kan u hierbij een handje helpen want op dit orthopedisch hulpmiddel zit u nooit helemaal stil. Dit komt door het instabiele oppervlak. U blijft door de BackVitalizer® constant in beweging, ook wanneer uw zit. Verder gaat u als u de BackVitalizer® gebruikt automatisch rechtop zitten en vermoeit u uw rug veel minder door de constante beweging. Tenslotte ontvangen uw hersenen de hele dag door de juiste signalen.

Last but not least, kunt u het kussen ook nog als lendensteun gebruiken of om uw evenwicht te trainen.

Overleg bij uw volgende bezoek met de chiropractor of vraag de balie om een handout.

(BackVitalizer® is bij Chiropractie Leiden te koop voor €48,-)

 

 Patiënt aan het woord

“Het gebeurde plots…  Ik stond onder de douche en bukte om de muur af te zemen en het schoot erin. Niet in mijn rug vreemd genoeg, maar in mijn been! Ik kon nauwelijks lopen en zitten was helemaal een ramp. Mijn huisarts raadde mij aan naar de neuroloog te gaan en snel was via een MRI-onderzoek duidelijk dat er een forse hernia te zien was. Vervolgens adviseerde hij mij om 6 weken rustig aan te doen en te kijken of de chiropractoren van Chiropractie Leiden wat voor mij konden doen. Het duurde enkele weken voordat de uitstraling minderde, maar geleidelijk aan kon ik steeds meer doen. Ik heb op mijn werk een zit-staan bureau laten aanschaffen waardoor ik grotendeels mijn werk kon blijven doen. De chiropractor gaf mij goede tips hoe met mijn houding om te gaan, mijn voeding aan te passen (voor gewichtsvermindering) en op termijn gaf hij mij versterkende rugoefeningen. Na drie maanden was ik volledig aan het werk en na zes maanden weer actief in de sportschool. Een jaar later liep ik weer de halve marathon! Bedankt Chiropractie Leiden voor alle goede zorgen! Ik houd me nu aan een vier-maandelijkse APK om terugval te voorkomen en voel me fitter dan ooit!”

(Jan Steenbakker, 45, Leidschendam)

 

 

 

Activiteiten

 

Regelmatig organiseert Chiropractie Leiden een 'thema-uurtje' in de praktijk waarin assistentes en chiropractoren met nieuwe patiënten het hebben over een specifieke klacht en het belang de eigen bijdrage om herstel te versnellen en vorderingen te behouden. Voor mensen die nog niet bekend zijn met Chiropractie Leiden, is het een mooie gelegenheid om met onze praktijk en de chiropractoren kennis te maken.

 

 

 juli/augutus 2018 Tentoonstelling privé collectie 'Nolsen'.
Woe. 12 sep. 2018 - 19:00-20:00 uur Thema-uurtje: De drie pilaren van uw gezondheid.
Woe. 10 okt. 2018 - 19:00-20:00 uur Thema-uurtje: Huilbaby's.
Woe. 30 jan. 2019 - 19:00-20:00 uur Thema-uurtje: Gezondheid vanuit de darmen.

  

T
   
   
   

Fotogalerie

 

Wij hebben onze fotoalbums verplaatst naar onze Facebook pagina.

  Stay Updated

Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van onze nieuwsbrieven, dan kunt u hieronder uw email-adres invullen om zich in te schrijven.

Uw privacy en uw persoonsgegevens

(GDPR, als gevolg van de European Privacy Regulation 2016/679)

Chiropractie Leiden gebruikt patiëntengegevens alleen voor het doel waarvoor de gegevens zijn opgeslagen. Chiropractie Leiden deelt patiëntengegevens niet met derden, tenzij dit voor het opslagdoel nodig is. Chiropractie Leiden bewaart patiëntengegevens niet langer dan nodig is op basis van het opslagdoel van de gegevens. Chiropractie Leiden houdt met alle mogelijke middelen en maatregelen patiëntengegevens veilig voor inzage van onbevoegden. Chiropractie Leiden vraagt toestemming aan de patiënten voor het opslaan van persoonsgegevens, als er geen behandelcontract gesloten is. Chiropractie Leiden informeert patiënten over de rechten van de patiënt ten aanzien van zijn persoonsgegevens. Chiropractie Leiden informeert haar patiënten over het doel van de verwerking van persoonsgegevens. Chiropractie Leiden informeert patiënten indien Chiropractie Leiden bijzondere handelingen met de persoonsgegevens gaat verrichten.Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08:00-12:00 uur en van 13:00-17:00 uur. Zaterdag: 09:00-13:00 uur.