Chiropractie Leiden - Rooseveltstraat 2u - 2321 BM Leiden - Telefoon: (071) 512 77 88 - info@chiropractieleiden.nl

Chiropraat 139

 

januari/februari 2018

 

Eerst en vooral onze allerbeste nieuwjaarswensen. Moge 2018 een jaar vol vitaliteit, gezondheid en veel mooie momenten zijn. Van ons kunt u verwachten dat wij ons zullen blijven inspannen om de beste zorg te geven en u te helpen de beste versie van uzelf te zijn.

Hieronder een reeks artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Veel leesplezier! 

 

 

Zitten is het nieuwe roken

We horen dit de laatste tijd wel vaker¦ Maar hoe is deze ‘kreet’ ontstaan? Een Amerikaanse arts, James Livine, houdt zich bezig met onderzoek naar overgewicht. Hij is de bedenker. In 2014 al, zei hij tegen de Los Angeles Times dat zitten gevaarlijker is dan roken, dat het meer mensen doodt dan hiv en verraderlijker is dan parachutespringen. “We zitten onszelf dood!â€Ě. Wij kunnen ons voorstellen dat veel mensen zich de vraag stellen, wat nu zo fout is aan het zitten. Ten eerste verbranden wij met zitten amper calorieë; hierdoor stijgt de kans op overgewicht en diabetes. Als gevolg hiervan loopt men volgens de studies een grotere kans op hartziekten en een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden. Dit is informatie die u wellicht al had. Maar wist u dat beweging voor 70% verantwoordelijk is voor de stimulatie van uw hersenen? Zenuwprikkels vanuit de spieren en gewrichten zorgen voor activatie van de kleine hersenen en hersenschors die op hun beurt houding en beweging dirigeren.

Wat als u in uw beroep veel zit?!  Volgens onderzoek zou het mogelijk moeten zijn om dit ‘te compenseren’. Hoe? (1) beweeg om de dertig minuten, ook al is het om even naar de wc te lopen of een glaasje water te halen; (2) beweeg dagelijks een minimum van 75 minuten matig intensief. Verder helpt het volgens onderzoek- zelfs als u wat beweegt, tijdens het zitten.

Met het oog op dit laatste, verkoopt Chiropractie Leiden al een aantal jaren de BackVitalizer®, het kussentje dat u in onze wachtkamer kan uitproberen. Het luchtkussentje bevordert namelijk het 'actief' zitten en zorgt ervoor dat u nooit een lange periode 'statisch' zit.

(Uit AD, 28 oktober 2017)

 

Patiënt aan het woord

“De eerste ontmoeting met de chiropractie was eind jaren ’60 , toen we nog in Apeldoorn woonden. We moesten daarvoor naar Emmerich (D) reizen want in de naaste omgeving was er geen bekendheid met de chiropractie. De eerste ervaring ontstond toen mijn vrouw bukte om iets uit een keukenkastje te pakken en zij niet meer overeind kon komen. Met moeite kon zij nog in de auto komen en na een (pijnlijke) rit van 50 km, kon zij behandeld worden. Tot onze grote verbazing en opluchting kon ze weer normaal lopen en wij zijn op de terugreis nog gezellig gaan shoppen in Arnhem.

Na onze verhuizing naar Lisse zijn we chiropractisch in Den Haag terechtgekomen voor behandeling van onze ‘soms zeer pijnlijke’ rugklachten met zeer goed resultaat.

Ik werkte daar op een stafbureau en moest soms voor aanvang van de dienst een behandeling krijgen om  dan weer gewoon op tijd achter mijn bureau te zitten. Toen deze chiropractor verhuisde naar Limburg, ging het hele gezin in bijhandeling bij Chiropractie Leiden.

Wij zijn zeer te spreken over de behandelingen hier, nu al 25 jaar. Vriendelijke en open bejegening, deskundige uitleg en advies om de behandeling optimaal tot zijn recht te laten komen. Als we mensen ontmoeten of in de kennissenkring horen dat men rug- of nadere klachten heeft, vertellen wij over onze zeer goede ervaringen bij Chiropractie Leiden en meerderen zijn ons daar erg dankbaar voor.”

(J. Chr. S., Leiderdorp)

 

Ontmoeting met een kinderarts

Onlangs ontmoetten wij dhr. Alan Kraaijenbrink uit Zuid-Afrika. Dhr. Kraaijenbrink is een vooraanstaand kinderarts en onderzoeker en hij was in Amsterdam voor een internationaal congres. Wij hebben over uiteenlopende onderwerpen gesproken binnen de gezondheidszorg. Wat hem vooral van Nederland opviel, is dat als men in percentages kijkt, veel te weinig kinderen onder behandeling zijn van chiropractoren –terwijl deze aanpak juist bij kinderen zo'n snelle en effectieve werking kan hebben. Zo vertelde hij dat ‘huilbaby’s’ bij chiropractoren in Zuid-Afrika zogoed als de eerste klacht is dat zij behandelen! “Waarom denkt men in Nederland dat je pas naar de chiropractor moet gaan, na jaren ellende en als je eerst allerlei andere therapieën hebt uitgeprobeerd en nadat je duizenden euro’s eerst hebt uitgegeven?â€Ě. Onze ervaring is toch dat chiropractoren binnen de gezondheidszorg niet genoeg bekend zijn. Of, men weet op zijn minst niet helemaal goed wat wij doen… . 

 

Huilbaby’s

Als een baby aanhoudend huilt, dan is het voor een volwassene zo goed als onmogelijk dit te negeren. Klopt. Wij zijn hiervoor door de natuur ‘geprogrammeerd’; want huilen is voor de baby een ‘overlevingsmechanisme’. Als een baby alsmaar ontroostbaar huilt, is dat voor ouders echter bijna niet vol te houden.

De omvang van dit probleem is verrassend groot: volgens wetenschappelijke studies 1 op de 10. Voor Nederland alleen al betekent dit 25.000 keer per jaar!

Hoe weet u, als ouder, dat u te maken heeft met een ‘huilbaby’? Literatuur zegt: als uw baby tenminste 3 uur per dag huilt gedurende een hele week. 

Over het algemeen wordt het probleem gerelateerd aan “buikklachten” en de problemen gezocht bij de voeding, allergieën, of spijsverteringsstelsel. Maar vaak wordt hiervoor weinig feitelijk bewijs gevonden en worden behandelingen “proefondervindelijk” toegepast. Zijn er geen duidelijke lichamelijke oorzaken, dan worden ouders gerustgesteld en verteld dat het huilen na de vierde maand vanzelf beter zal worden of zal ophouden.

Binnen de chiropractie kijken wij er heel anders naar. Dergelijk onophoudelijk huilen wordt hier meestal in verband gebracht met het KISS-syndroom, een probleem dat voortkomt uit de spierspanningen in het gebied bij het achterhoofd en eerste neksegmenten. Daarnaast zijn er vaak andere aanwijzingen zoals felle schrikreacties, onrustig slapen, handjes achter de oren knijpen, enz. Over het algemeen maakt een baby een gespannen indruk. Bij borstvoeding is er een duidelijke voorkeursborst.

Wat is de oorzaak? Vraagt u zich wellicht af. Dit soort problemen zijn vaak terug te voeren naar opgelopen trauma’s tijdens de geboorte. Het is inderdaad waar dat overmatig huilen in veel gevallen na verloop van tijd vaak vanzelf verdwijnt . Volgens medische overzichtsartikelen, houden baby’s er geen problemen aan over, als het KISS-syndroom onbehandeld blijft. Er is hieromtrent echter geen genoeg onderzoek gedaan.

Chiropractie kan een veilige en zachte behandelingsaanpak bieden voor deze kleintjes. In landen als Denemarken, waar het behandelen van het KISS-syndroom veel vaker voorkomt, volgde men 10.000 ‘huilbaby’s’ die met chiropractie werden behandeld. Men schrijft dat 23% van de ‘huilbaby’s’, na 1 chiropractische behandeling een grote verbetering vertoonden. Onze eigen ervaring met het KISS-syndroom en die van onze collega chiropractoren leert ons dat, in de meeste gevallen, succes binnen twee weken en ca. vier behandelingen duidelijk merkbaar is.

 

Het Knooppunt

Maandag 15 januari 10:00 uur

Bevindt zich in Voorschoten en is een centrum waar (aanstaande)moeders en kinderen tot rust kunnen komen, vragen en ideeën met elkaar kunnen uitwisselen, samen met hun kindje kunnen meedoen aan een yogales, of een lezing kunnen bijwonen. Het is gezellige een ontmoetingsplek waarin ook een winkel huist. U kunt daar terecht voor draagdoeken, voedingslingerie en duurzame kleding. Omdat het dragen van een baby ergonomisch geen sinecure is, is het belangrijk dat de dragende ouder via de dames van Het Knooppunt precies leert, hoe men dit op een veilige manier kan doen. Saskia de Mik vindt het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Dus denkt u aan de aanschaf van een draagdoek, bel Het Knooppunt eerst voor een afspraak. “Veel ouders schaffen een draagdoek aan omdat de baby anders overmatig huilt en niet alleen omdat ouder en kind dit prettiger vinden”, vertelde Saskia de Mik onlangs tijdens een ontmoeting met chiropractor Yunju Lee. Het is belangrijk dat een ouder leert bepaalde klachten (zoals het KISS-syndroom) uit te sluiten. Vandaar dat Chiroprctie Leiden door Het Knooppunt uitgenodigd werd om een kort praatje te houden over “huilbaby’s” tijdens het Ouder-Kind-CaféĚ Chiropractor Yunju Lee zal op maandag 15 januari om 10:00 uur een korte presentatie houden over dit onderwerp. Vindt u het leuk om erbij te zijn? Kom langs bij Het Knooppunt!

(www.hetknooppunt.nu – Ch. Huygenstraat 10-C 2251 CH Voorschoten – Tel.: 06-17750479)

 

Werken is genezen

Lode Godderis is een belgisch auteur. Volgens hem rees het aantal langdurig zieken die thuis blijven nog nooit zo snel als de laatste 2 jaar. In België is een ‘doktersattest’ noodzakelijk om je ziek te melden en je rust te nemen om te genezen. Maar slechts zelden wordt er stilgestaan bij de potentieële nadelige nevenwerkingen bij frequent en langdurig gebruik hiervan, aldus Godderis.  Hoewel wij in Nederland niet bekend zijn met het ‘doktersbriefje fenomeen’, is het onderzoek dat Godderis doet ook voor ons allemaal interessant. Zo zou er aangetoond zijn dat hoe langer iemand afwezig is, hoe moeilijker het wordt om effectief te genezen en te re-integreren. Een van de grote redenen zou zijn “de angst voor de terugkeer” naar de werkplek. In dit boek gaat Lode Godderis in op hoe een succesvolle re-integratie op het werk eruit moet zien. Hierbij is een snelle en juiste aanpak van belang. Hij brengt concrete aanbevelingen voor zowel de arts, als de werkgever en de werknemer en pleit hij voor een betere werkcultuur.
Zeer te moeite waard om een kijkje te nemen in dit boek dat in de maanden januari en februari van dit nieuwe jaar, ter inzage in onze wachtkamer wordt aangeboden.

(ISBN9789401444477. www.bol.com. Euro. 24,99)

 

De drie pilaren van uw gezondheid

Woensdag 21 februari 19:00 uur

Om optimaal te kunnen functioneren, moeten de drie pilaren van de gezondheid in balans zijn: het fysieke, het mentale en het chemisch aspect. Meer dan u denkt ligt de regie ervan in onze eigen handen. Hoe dit precies werkt en over het belang van uw deel hierin, vertellen de chiropractoren van Chiropractie Leiden u graag tijdens de voorlichtingsavond van woensdag 21 februari 2018 van 19:00 tot 20:00 uur.

Breng uw partner, collega of vriend(in) mee want resultaat is een kwestie van teamwork! Voor velen onder ons betekent dat er voor een betere gezondheid een zekere levensstijlaanpassing nodig is. Logisch toch dat de mensen met wie u samenleeft dan beter het wat en waarom begrijpen?

Voor diegenen die nog niet bekend zijn met Chiropractie Leiden, is het een mooie gelegenheid om met onze praktijk en deskundige team kennis te maken.
(Inschrijven kan telefonisch, aan de balie, via Facebook of e-mail

 

 

 


 

Activiteiten

 

Regelmatig organiseert Chiropractie Leiden een 'thema-uurtje' in de praktijk waarin assistentes en chiropractoren met nieuwe patiënten het hebben over een specifieke klacht en het belang de eigen bijdrage om herstel te versnellen en vorderingen te behouden. Voor mensen die nog niet bekend zijn met Chiropractie Leiden, is het een mooie gelegenheid om met onze praktijk en de chiropractoren kennis te maken.

 

 

Zaterdag 13 januari 2018 Brain & Neuroplasticity (Leiden)
Maandag 15 januari 2018 Het Knooppunt (Voorschoten): 'Huilbaby's' - 10:00 u
Woensdag 21 februari 2018 Inhuislezing: De drie pilaren van uw gezondheid - 19:00 u
Vrij. 23/2-Zat. 24/2 2018         Brain & Neuroplasticity - Ski Module (Andorra)

Jan./febr. 2018       

Tentoonstelling privé collectie 'Nolsen'
   
   
   

Fotogalerie

 

Wij hebben onze fotoalbums verplaatst naar onze Facebook pagina.

  Stay Updated

Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van onze nieuwsbrieven, dan kunt u hieronder uw email-adres invullen om zich in te schrijven.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08:00-12:00 uur en van 13:00-17:00 uur. Zaterdag: 09:00-13:00 uur.