Chiropractie Leiden - Rooseveltstraat 2u - 2321 BM Leiden - Telefoon: (071) 512 77 88 - info@chiropractieleiden.nl

Chiropraat 140

 

Chiropraat 140

maart/april 2018

 

Na een best koude maand februari –en hier en daar wat schaatsplezier, gaan we hopelijk een mooie lente tegemoet.

In dit nummer van Chiropraat schenken wij aandacht aan uiteenlopende onderwerpen. Ditjes en datjes die wij graag met u delen, om een gezond en fit seizoen in te gaan.

Veel plezier!

 

Patiënten aan het woord

Dagelijks krijgen wij complimenten over onze zorg en service. Dit maakt onze dag altijd goed. Het is zó leuk om te horen dat wat extra aandacht op prijs wordt gesteld!

Wij zouden het heel erg leuk vinden om uw ervaringen met andere mensen te delen, vooral diegenen die nog nooit bij Chiropractie Leiden zijn geweest en wellicht chiropractie een tikkeltje ‘eng’ vinden.

Achter de balie hebben wij praktische formulieren voor mensen als u, die een verhaal willen vertellen en ervaringen willen delen. Daarbij wordt er met u overlegd waar en hoe u precies vermeld gaat worden… In Chiropraat, op onze Facebookpagina, op onze website… Met of zonder naam en voornaam, enz. De manier waarop u wordt geciteerd heeft u zelf in de hand.

Overleg bij uw volgende bezoek met de praktijkassistente en wie weet staat uw verhaal de volgende keer hier centraal!

 

Nieuwe telefooncentrale

De komende weken wordt er een nieuwe telefooncentrale geïnstalleerd. Het was tijd want onze ‘verouderde’ ISDN-centrale wordt niet langer ‘ondersteund’. Het werkt prima, maar we worden min of meer ‘verplicht’ om met de tijd mee te gaan… Komt dit u bekend voor?

Wat betekent dit voor u? Niet veel. Als het goed is gaat u er niets van merken…

Behalve dit: veel van onze patiënten zijn gewend om naast ons hoofdnummer (071-5127788) ook ons oude ‘faxnummer’ te gebruiken, t.w. 071-5127789. Dit nummer gaat echter vervallen. Belt u (per abuis) ons oude faxnummer, dan zult u de eerste maanden alsnog verbonden worden met ons hoofdnummer 071-5127788. Daarna zal het oude ‘faxnummer’ helemaal vervallen.

Wilt u bij deze uw gegevens nakijken en eventueel aanpassen? Met de nieuwe telefooncentrale zullen wij uitsluitend bereikbaar zijn via ons hoofdnummer, t.w. 071-5127788.

Wij danken u voor uw medewerking!

 

Kwitantie digitaal

Een verandering waar wij wél helemaal blij van worden, is de mogelijkheid om u een digitale kwitantie aan te bieden. Het werkt al enige tijd, maar deze service is nog niet bij iedereen bekend. Staat u bij de balie na uw behandeling, om een nieuwe afspraak te maken en het ondergane consult af te rekenen, dan kunt u sinds kort kiezen om (1) een digitale kwitantie per email toegestuurd te krijgen, of (2) de vertrouwde ‘papieren’ kwitantie mee te nemen of (3) voor beiden. U dient dit per keer aan de assistente aan de balie aan te geven. Belangrijk hierbij is dat uw geldige e-mailadres bij ons bekend is.

 

Gezondheid vanuit de darmen

Woensdag 11 april 19:00-20:00 uur

Onze diëtiste Reineke Koldewijn-Erdbrink heeft in 2017 een verdiepingscursus 'therapeutische microbiologie' afgerond en is daarmee naast diëtiste, ook 'darmfloratherapeut'. Sinds die tijd werkt ze naast haar consulten bij Chiropractie Leiden, ook als therapeute voor Nienke Gottenbos, zelf darmfloratherapeute en auteur van o.a. 'De poepdokter'. Nienke Gottenbos is ook voedingsdeskundige en frontvrouw/oprichter van 'De Groene Vrouw'.
Graag deelt Reineke tijdens dit thema-uurtje haar kennis over het belang van een gezonde darmflora. Verder gaat ze in op veel voorkomende klachten, legt de oorzaak ervan uit en vertelt ze wat u zelf kunt doen om van de klacht af te komen.
Bent u benieuwd naar de gezondheid van uw darmen? Wilt u meer weten over voeding en wat u darmen goed doet? Wilt u meer horen over oplossingen voor PDS e.d.? Schrijf u in voor het thema-uurtje (bel hiervoor 071-5127788) en ga naar huis met 'food for thought'! U kunt ook een mailtje sturen naar info@chiropractieleiden.nl.

 

Valpreventie

Uit cijfers blijkt dat een derde van de ouderen minstens één keer per jaar valt. Blauwe plekken, gebroken heupen en hersenschuddingen zijn veel voorkomende effecten van een lelijke val. Na een traumatisch voorval, gaan ouderen vaak minder bewegen, komen minder naar buiten en raken als gevolg hiervan sociaal geïsoleerd.

Daarnaast is een verblijf in het ziekenhuis nooit leuk.

Wilt u meer weten over uw potentiële valrisico en wat voor preventieve maatregelen u kan nemen? Bespreek het met chiropractor Jeroen Postma tijdens uw volgende consult. Hij heeft ruime ervaring met valpreventie en wordt vaak uitgenodigd door zorgverleners om hierover een workshop te geven. A.s. donderdag 5 april, spreekt hij in Seniorencomplex Rosenburch.

 

Wat is een ketogeen dieet?

Al enige tijd wordt er veel geschreven over 'de nieuwste trend in dieetland’, namelijk vetrijk en koolhydraatarm (ook wel ketogeen dieet of Low Card High Fat). Dat het verlagen van de inname van koolhydraten effect heeft op het gewicht hebben vele populaire diëten al bewezen, maar de meeste mensen zijn zo verknocht aan de boterhammetjes met margarine en kaas dat ze de gemaakte aanpassingen niet vol kunnen houden en vaak weer aankomen in gewicht. Kort door de bocht: bij een ketogeen dieet is het de bedoeling dat het lichaam geen brandstof meer haalt uit koolhydraten en eiwitten, maar uit vetten, waardoor het eigen vetreserves aan- spreekt. Bij deze omzetting naar energie komen bepaalde stoffen vrij, deze heten ‘ketonen’. Het dieet is oorspronkelijk ontwikkeld voor het tegengaan van epileptische aanvallen bij patiënten. Het effect van ketonen op het brein zijn ook in de boeken van David Servan-Schreiber aan bod gekomen. Inmiddels wordt er ook onderzoek gedaan naar de effecten van dit dieet in de behandeling van bepaalde kankersoorten. We kijken uit naar de resultaten! 

Dat we niet alleen moeten kijken naar het beperken van koolhydraten wordt nu steeds duidelijker. Al jaren is bekend dat de ‘let op vet’ campagne die geruime tijd gevoerd is wellicht helemaal niet zo goed voor onze gezondheid is geweest. Vetten zijn nodig voor vele lichamelijke processen, denk bijvoorbeeld aan cholesterol dat nodig is voor de aanmaak van hormonen of vetoplosbare vitamines die we in een vetarme voeding tekort kunnen komen. 

Als gezondheidsprofessional zou ik nooit aanraden om zonder begeleiding een grote verandering van eetpatroon te starten. Het is belangrijk om eerst alles in kaart te brengen en met de juiste informatie aan de slag te gaan, want wat voor de buurvrouw werkt, hoeft zeker niet voor u te werken. Bent u benieuwd of een ketogeen dieet past bij uw gezondheidsdoelen dan kunt u bij de assistente een afspraak inplannen zodat we samen kunnen bepalen wat er mogelijk is.

(Reineke Koldewijn-Erdbrink, dietiste en darmfloratherapeute).

 

 Chiropractie & fysiotherapie

Het blijft voor patiënten (en ook artsen trouwens) lastig om te weten wanneer een patiënt(e) het beste door een fysiotherapeut(e) wordt behandeld of door een chiropractor. Als we eerlijk zijn, boekt een patiënt(e) heel erg vaak de snelste vooruitgang als hij ‘multidisciplinair’ wordt aangepakt. Een tijdje geleden verscheen een interessant artikel in gezond.nu waarin een praktijkhouder die beide disciplines huisvest, geïnterviewd werd. Volgens Sophie Verstraeten houden de fysiotherapeuten in haar praktijk zich voornamelijk bezig met de verbetering van de mobilisatie, kracht en uithoudingsvermogen van haar patiënten. De chiropractoren in haar praktijk behandelen ‘storingen in het zenuwstelsel’ en zoeken naar ‘blokkades’ in de wervelkolom. Chiropractoren zien ‘pijn’ niet als oorzaak maar als een ‘symptoom’ van ‘een storing’ ergens in het lichaam. Via vooral neurologische testen (maar ook een structureel onderzoek) stelt de chiropractor een diagnose en doet vervolgens een behandelingsvoorstel. Soms komt er een radiologisch onderzoek aan te pas –om bepaalde ‘verouderingsprocessen’ uit te sluiten. Denk hierbij aan botontkalking en slijtage. Als de nodige tekens aanwezig zijn, is het soms raadzaam om deze zaken goed in kaart te brengen alvorens de juiste technieken te kiezen.

Chiropractie Leiden werkt erg succesvol met fysiotherapeuten in de regio. Wij hebben een even hechte band met podotherapeuten, massagetherapeuten en hooggekwalificeerde personal trainers. Tenslotte hebben wij een diëtiste in huis, Reineke Koldewijn. Maar dat wist u al.

Een multidisciplinaire aanpak is een belangrijk uitgangspunt van de praktijk omdat dit tot uw snelste herstel leidt!

(Het volledig artikel van GezondNU vindt u terug op onze FB-pagina!)

 

Mark Sisson

The Keto Reset Diet

De komende maanden hebben wij Mark Sisson’s The Keto Reset Diet voor u in de wachtkamer ter inzage. Mark Sisson is de auteur van de bestseller van een aantal jaren geleden, namelijk The Primal Blueprint. Mark Sisson’s laatste publicatie is nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. ‘Keto’ wordt langzamerhand zo’n hype, dat wij niet konden wachten om jullie alvast met de keto-levensstijl te laten kennismaken.

Het boek vertelt in ‘heldere taal’ wat het principe van een ketogeen dieet is en biedt daarnaast een boel tips en recepten om u op weg te helpen.

Na een aantal maanden zal het boek worden toegevoegd aan onze Chiropractie Leiden bibliotheek en kunt u het ook lenen.

Even ter herinnering: een ‘ketogeen dieet’, werkt ‘ontstekingsremmend’ –net zoals alle diëten die koolhydraatarm zijn. Vandaar dat dit een aanpak is die wij graag belichten!

(Het boek hebben wij besteld bij www.bol.com. Het kostte Euro 24,07 + verzendkosten. ISBN 9781524762247)

 

 

Activiteiten

 

Regelmatig organiseert Chiropractie Leiden een 'thema-uurtje' in de praktijk waarin assistentes en chiropractoren met nieuwe patiënten het hebben over een specifieke klacht en het belang de eigen bijdrage om herstel te versnellen en vorderingen te behouden. Voor mensen die nog niet bekend zijn met Chiropractie Leiden, is het een mooie gelegenheid om met onze praktijk en de chiropractoren kennis te maken.

 

 

donderdag 5 april 2018 'Valpreventie' (J. Postma), Seniorenflat Rosenburch, Leiden.
Woensdag 11 april 2018 om 19:00 uur 'Gezondheid vanuit de darmen' (R. Koldeweijn-Erdbrink), Chiropractie Leiden
maart/april 2018 Tentoonstelling privé collectie 'Nolsen'.
         

  

T
   
   
   

Fotogalerie

 

Wij hebben onze fotoalbums verplaatst naar onze Facebook pagina.

  Stay Updated

Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van onze nieuwsbrieven, dan kunt u hieronder uw email-adres invullen om zich in te schrijven.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08:00-12:00 uur en van 13:00-17:00 uur. Zaterdag: 09:00-13:00 uur.